Цікаві факти про землетруси!


Цікаві факти про землетруси!

Землетру́с — короткотривалі, раптові струси земної кори, викликані перемінним переміщенням мас гірських порід у надрах Земля, чому сприяє порушення розтяжності осередку гірських порід і виникнення сейсмічних хвиль.

Що року вчені фіксують близько 1 млн. сейсмічних і мікроскопічних коливань, 100 тис. з яких відчуваються людьми та 1000 спричинюють значні збитки.

За якими ознаками можна розпізнати наближення землетрусу?

1.     Голубе освітлення внутрішньої поверхні будинків.

2.     Можливі іскри між близько розташованими електричними дротами.

3.     Відчуття газу, де раніше цього не відчувалося.

4.     Тварини також можуть сигналізувати про початок катастрофи.Деякі з них перед поштовхами починають нервувати або зовсім тікають від епіцентру майбутніх смертоносних подій.

Провісниками землетрусів є:

- швидке зростання частоти слабких поштовхів;

- деформація земної кори, яка визначається спостереженнями з супутників або зйомок на поверхні землі за допомогою лазерних джерел світла;

- зміна відношення швидкостей розповсюдження поздовжніх і поперечних хвиль напередодні землетрусу;

- зміна рівня грунтових вод;

- вміст радону у воді.

 

Вчені геофізики виділяють два сейсмічні пояси: Середземноморськия ( який охоплює південь Євразії від Португалії до Малайського архіпелагу, та Тихоокеанський, що оперезує береги Тихого океану. Вони включають молоді гірські пояси: Альпи,Апенніни,Карпати, Крим, Кавказ,Гімалаї, Кордильєри, Анди, а також рухомі зони підводних океанів, материків.


Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Найвищий діочий вулкан у світі - Льюльяйльяко.

Україна надзвичайна