Найвищий діочий вулкан у світі - Льюльяйльяко.


Вулкан Льюльяйльяко знаходиться на території Південної Америки на кордоні між Чилі та Аргентиною в гірській системі Анд.


Місцеві жителі прозвали вулкан брехуном. І це не випадково. Хоча Льюльяйльяко виглядає спокійно, з його надр час від часу з´являються водяна пара та суміш вулканічних газів. Останнє його виверження спостерігалось в 1877 році. Слово «Льюльяйльяко» в перекладі з мови кечуа означає «вода, яку неможливо знайтинавіть після тривалих пошуків». А на мові аймара назва вулкану звучить як «брудна вода, яка згодом стає твердою». Кожна з цих місцевих назв відображає особливості вулкану, зокрема формування лавових потоків під час періодів активності та утворення лавових плато.


Льюльяйльяко — найвищий з діючих вулканів планети, п'ятий за висотою вулкан в світі і сьома за висотою вершина західної півкулі. Снігова  лінія на західному схилі перевищує 6500 метрів (найвище становище снігової лінії на землі).
Вулкан Льюльяйльяко відноситься до когорти найвищих у світі, поступаючись лише вулкану Охос-дель-Саладо. Висота Льюльяйльяко становить 6739 м над рівнем моря. Вершини вулкану майже не вкриті сніговою шапкою. Лише на окремих схилах зустрічаються ділянки вкриті жорстким снігом. Однак здолати вершину вулкану можуть лише досвідчені альпіністи. Адже на високих схилах постійно дмуть такі сильні вітри, що практично збивають людину з ніг. Часто швидкість вітру сягає більше 30 метрів за секунду.

Відсутність масивної снігової шапки пояснюється місцеположенням вулкану в найбільш сухій пустелі Атакама, де ніколи не буває дощів та не випадає сніг. Завдяки надзвичайно сухому повітрю краєвидами вулкану можна милуватись навіть з відстані 200 км.
Льюльяйльяко знаменитий ще й цінними археологічними знахідками. В 1999 році на його вершині були виявлені муміфіковані тіла трьох дітей інків (хлопчик і дівчинка 4-5 років, дівчинка 13 років), імовірно принесені в жертву 500 років тому під час одного з важливих обрядів інків. Вченими було встановлено, що жертвоприношення відбулось ще до часів відкриття Колумбом Америки. Варто відмітити, що шкіра та волосся у всіх мумій в умовах холодного сухого повітря досить добре збереглись. Нині кожен бажаючий може оглянути ці історичні знахідки, відвідавши археологічний музей Сальти.



Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Цікаві факти про землетруси!

Україна надзвичайна